ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ
Η Χειραγώγηση των Μαζών
Μετάφραση: Θεολ. Βουλγαρίδης
Η ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΞΗ (1 Φεβρουαρίου 1994)
...
Noam Chomsky
Η ελεύθερη αγορά, είναι για τους φτωχούς. Έχουμε διπλό σύστημα. Ελεύθερη αγορά για τους φτωχούς και κρατικό σοσιαλισμό για τους πλούσιους.
David Barsamian
Μετά την επιστροφή σας από ένα πρόσφατο ταξίδι στη Νικαράγουα μου είπατε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσετε τους οικονομολόγους από τους γιατρούς των Ναζί. Τι ευνοούσατε με αυτό;
Noam Chomsky
Είναι μια έκθεση της UNESCO που μόλις εμφανίστηκε, και που δεν την είδα δημοσιευμένη εδώ. Έχει δημοσιευτεί στους Financial Times του Λονδίνου, και κάνει μια εκτίμηση για το ανθρώπινο κόστος αυτού που λέγεται «μεταρρύθμιση» (µια λέξη που ακούγεται όμορφα), στην Ανατολική Ευρώπη από το 1989. «Μεταρρύθμιση» είναι προπαγανδιστικός όρος. Υπονοεί ότι οι αλλαγές είναι καλό πράγμα.
Αν μια λαϊκή κυβέρνηση αναλάμβανε τον έλεγχο κάποιας ιδιωτικής βιομηχανίας, αυτό δεν θα αποκαλούνταν «μεταρρύθμιση». Έτσι, ο Τύπος, βαφτίζοντας τις πολιτικές επιλογές «μεταρρυθμίσεις», κατάφερε να αποφύγει κάθε συζήτηση ως προς το αν ήταν καλές ή κακές πολιτικές επιλογές. Είναι καλές για ορισμένους. Αλλά οι αποκαλούμενες «μεταρρυθμίσεις», που σημαίνουν επιστροφή της Ανατολικής Ευρώπης σε τριτοκοσμικό επίπεδο, είχαν κοινωνικό κόστος. Η μελέτη της UNESCO προσπαθεί να εκτιμήσει το κόστος αυτό. Για παράδειγμα, στη Ρωσία εκτίμησαν ότι περίπου μισό εκατομμύριο θάνατοι ήταν άμεσο αποτέλεσμα των «μεταρρυθμίσεων», εννοώντας την κατάρρευση του συστήματος; Υγείας, την αύξηση των ασθενειών, την αύξηση της κακής διατροφής, κ.ο.κ. Το να σκοτώσεις μισό εκατομμύριο ανθρώπου; σε ένα χρόνο, αυτό είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα για τους οικονομολόγους των «μεταρρυθμίσεων». Μπορείς να συναντήσεις παρόμοιους αριθμούς, αν και όχι τόσο άσχημους, και στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη, αν κοιτάξεις τα ποσοστά θανάτων από την κακή διατροφή, την κοινωνική πόλωση, την ανέχεια. Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα.
Αν πας σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι αριθμοί είναι απίστευτοι. Έτσι, για παράδειγμα, μια άλλη αναφορά της UNESCO εκτιμά ότι στην Αφρική περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο απλώς εξαιτίας της υποχρέωσης πληρωμής των τόκων του χρέους των χωρών αυτών. Όχι από ολόκληρη σειρά «μεταρρυθμίσεων», απλά και μόνο από τους τόκους του χρέους. Περίπου έντεκα εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εύκολα θεραπευόμενες ασθένειες. Οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να κατανικηθούν με υλικά αξίας μερικών σέντς. Αλλά οι οικονομολόγοι μας λένε ότι αυτό θα ήταν «επέμβαση» στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Θυμίζει πολύ του; Βρετανούς οικονομολόγους κατά την διάρκεια του ιρλανδικού λιμού στα μέσα του 190υ αιώνα, όταν σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, η λιμοκτονούσα Ιρλανδία
έπρεπε να εξάγει τρόφιμα στη Βρετανία, το οποίο και έκανε σε όλη την διάρκεια του λιμού, και δεν θα έπρεπε να της δοθεί βoήθεια σε τρόφιμα, γιατί αυτό θα παραβίαζε τις ιερές αρχές της πολιτικής οικονομίας. Αυτές οι αρχές έχουν την περίεργη ιδιότητα να ωφελούν τους πλούσιους και να βλάπτουν τους φτωχούς.
...